Мишката загуби опашката си...


На 88 години в Калифорния почина пионерът в информатиката д-р Дъглас Енгълбарт, познат най-вече като изобретателят на компютърната мишка.
Той обаче е считан и за един от "бащите" на интернет, човек, със сериозен принос в създаването програми за текстообработка, налагането на графичния интерфейс и др.
Смята се, че най-голямото откритие на Енгълбарт е компютърната мишка, чийто прототип той представя през 1968 г. 


Чак през 1981 г. фирма "Xerox"я пуска в продажба на пазара. Устройството обаче се налага благодарение на концерна "Apple", който купува патента за производството за системата си "Macintosh" през 1984 г.
Роденият през 1925 г. с САЩ, но със шведски и норвежки корени Дъглас Енгълбарт  става доктор по електроинженерство и компютърни науки от Университета Бъркли  едва на 30 години.там той  работи по проекта CALDIC (California Digital Computer).

През 1967 г. кандидатства за патент за "X Y позиционен индикатор за дисплей", който получава през 1970 г. Устройството добива популярност като мишка, основно заради кабела, който прилича на опашката на гризач, макар, че навремето  създателите му са го наричали бръмбар.


Според Енгълбарт екипът му, създал това интересно изобретение  не си е давал сметка за реалната му парична стойност, лиценз за което предоставят впоследствие на " Apple " - срещу „скромните“40 хил. долара.
На 29 октомври 1969 г. Енгълбарт влиза в историята и с друг факт, записвайки името си сред пионерите на интернет.


На тази дата е установена връзка между неговата лаборатория и лабораторията на Ленард Клайнрок от Калифорнийският университет Лос Анджелис. За целта е за пръв път е използвана мрежатаARPAnet - дядото на интернет. Коментари