Скъсахме първата брънка...Според доклад на Международния съюз за опазване на природата (IUCN), африканският западен черен носорог вече официално е изчезнал. Подвидът е забелязан за последно през 2006 г.

Неговияът побратим - северният бял носорог е “на ръба на изчезване”, се посочва още в документа, а в Азия яванският носорог е пред прага на същата злаучаст, ако силите на реда не вземат мерки да се спре бракониерството и не въведат мерки за опазване. Тази новина идва след като IUCN проведе преглед на 60 000 вида животни и растения, за да актуализира Червената книга на застрашените видове.

Южният бял носорог е бил изправен пред изчезване в края на 1800 г., но тогава са били въведени мерки за опазване на вида. В резултат на това е възродена популацията. Според CNN, днес около 20 000 южни бели носорози бродят на свобода.
„Ако подобни мерки бяха приложени за западния черен носорог и за северния бял носорог, двата вида може би нямаше да изчезнат“, казва Саймън Стюарт, председател на IUCN за оцеляването на видовете. „Тези мерки трябва да бъдат засилени сега,“ добавя той. Особено внимание трябва да се обърне на местообитанията и да се подобри работата, предотвратяваща намаляването и изчезването на други видове носорози.
Оказва се, че това не е всичко в чудовищното отношение на човека към околната средфа. Изследването показва, че една четвърт от всички бозайници са застрашени от изчезване. Същото важи и за много растителни видове. Океанската фауна също не е пощадена от негативната тенденция. IUCN показва, че пет от осемте видове риба тон – хищник, който е от съществено значение за здравословната морска екосистема – са застрашени от изчезване. Други видове, които формират важна част от хранителната верига – 26 новооткрити земноводни – също изчезват с тревожни темпове.

Очевидно „негово величество“ човекът продължава да е достатъчно ограничен умствено, щом не разбира, че скъсаш ли веднъж брънката, изчезне ли един биологичен вид, нищо добро не ни чака…

Коментари