Британски музеи под угроза


Три са музеите в северната част на Англия, над които е надвиснала угрозата от затваряне, заради финансови проблеми, заявяват от ръководставото на „Групата на музеите на науката” в страната (Museum Group - SMG).
Заплахата касае Музеят на науката и индустрията в Манчестър; Националният железопътен музей в Йорк, и Националният медиен музей в Брадфорд.
Градските съвети на трите града смятат, че подобна стъпка е „немислима”.

Самото обсъждане на затварянето на теьи музеи е немислимо, смятат Джеймс Алекзандър от Йорк, Дейвид Грийн от Брдафорд и сър Ричард Лийзи от Манчестър.
Тези три национални музея са животът на местната икономика, на големите британски градове. Те носят на окономиката по 500 милиона на сезон, а освеен това осигуряват над 250 работни места в Йоркшир и Ланкашър.
Лидерите заявяват, че тези музеи не  са просто места с безценни колекции, но те спомагат и за образованието, а освен това за извор на вдъхновени за бъдните поколения учени и инженери.


Освен това те призовават правителството да подкрепи Групата на музеите на науката (SMG) с 13 милиона паунда за научни и обществени програми.
Директорът на SMG Иън Блечфорд заявява, че очакваните 10 процентни съкращения, предвидени от правителството са по-малкото зло, отколкото перспективата музеите да бъдат затворени. Той добавя, че предпочита да има три класни музея, отколкото четири, но посредствени.

Какво ще се случи с музеите на Англия, предстои да разберем.


Коментари