Ще заприлича ли Лондон на приказен град?Любопитно и интересно е хрумването на едно архитектурно студио, спечелило конкурс за идеи за подобряване на пешеходните връзки през река Темза в Лондон. Това е проект за мост-градина, който обаче не е ясно дали ще се превърне в реалност, тъй като за реализацията му са нужни 60 милиона паунда, които обаче не са предвидени в бюджета на британската столица.

Кадрите, разпространени от ахитектурното студиото Heatherwick, автор на идеята, показват два нагънати кея, поддържащи пешеходна пътека, засадена с дървета, треви и цветя, предлагаща чудна гледка към околността на града.
„С богатото си наследство от градини, паркове и площади Лондон е един от най-зелените градове в света“, казва Томас Хийтърук. По думите му, неговото студио се е постарало да запази този зелен облик.
Структурата, предложена в проекта, следва да се построи между съществуващите мостове Блекфрайърс и Ватерло, но както вече стана ясно сумата за реализацията на проекта  трябва да бъде набавена от частни инвеститори.
Ако всичко протече по план, това ще бъде първият нов мост, построен над реката, от времето на „Моста на хилядолетието“, който първоначално бе открит през 2000 г., но бе затворен от съображения за сигурност и отново отворен през 2002.


Коментари