Атлантическата морска птица също страда
Със своята отличителна поява Атлантическата морска птица е наричана с какви ли не имена -  от „морски папагал”, през „клоунът на моретата”, та до „морският фукльо”.

Загърбвайки прякорите, тези облечени сякаш в смокинг, калтушкащи се  същества, предизвикват силно, нарастващо безпокойство за дивата природа, поради все по-мащабните промени в климата.

Това е енергична, малка птица, с тъжно гледащи триъгълни очи на плачещ клоун, съответстващи на неговият широк триъгълен клюн ( който променя цвета си от сив до оранжев, според сезона), както и неговият катранено черен, гладък гръб, което го прави да изглежда като испански благородник.

Излишно е да се споменава, че тази птица е красавец и лесно става любимец. Атлантическата морска птица е способна на всичко – тези същества са отлични плувци,  летят с лекота, изкусни ловци са и своенравни клатушкащи се птици. Дори имената им са приятни.
Както и да е, но за малката закръглена птичка, която се радва на толкова почитатели  времената са трудни и животът им е изложен на повишена опастност.
Наскоро „Асошиейтид Прес” писа, че популацията на тези птици намалява драстично в САЩ и други части на света, заради повишаване темпетаратурата на моретата.
Учените са отбелязали и намаляването на броя на малките на тези оцеляващи птици в две големи техни колонии.


Нещо повече, най-общирната колония  на Атлантическите морски птици в най-големия в Атлантическия океан залив, на източното крайбрежие на САЩ, Maine, разпростиращ се на 10 мили на брега, страда от все по-влошено здраве, осбено сред възрастните птици.
Множество изтощените птици са изхвърлени на брега, от Масачузец до Бермудите и това трябва да е сигнал за влошеното положение на птиците, така, както други прелетни птици страдат от промените в климата.
По начина, по който можество мигриращи птици са променили своя начин на живот, и за Атлантическата морска птица е все по-трудно да си намира храна, тъй като рибната популация променя местоположението си, заради изменение във взаимовръзката жертва-хищник, и липсата на изобилие от херинга, която е основното им меню.
Отчетеният годишен дефицит относно херингата, присъстваща в диетата на Атлантическат морска птица е около 5 %.

Множесто популации на въпросните птици се чувстват свободни да ловят и хранят техните малки. Сега има по-голямото изобилие  на риба в  района,  което отново променя условията, но това  заместване е проблемно за много  от малките на птиците, които просто са неспособни да поглъщат тези големи риби и в крайна сметка умират от глад.

Малко птици, висока смъртност, нарушено снабдяване с храна, допълнено от невиждан напоследък брой внезапно умиращи птици,  неосъществени размножителни периоди, и не на последно място  светкавично разрушаване на местообитанието, причинени от все по-честите и екстремни промени в океана могат да бъдат унищожителни за Атлантическата морска птица.


Можете да дадете своя глас в защита на тези симпатични птици тук: https://online.nwf.org/site/Advocacy?Коментари