Край на о(с)тровните домашниАко смятате, че британците са едни херметично затворени консерви – лъжете се. Доказателство за това, че човекът, живеещ на Албиона е насочил остър взор напред в бъдещето, идва от новината на Daily Telegraph, според която Британското държавно училище забранява домашните, за да имат учениците повече време за близките си, за спорт и за игра!

Всички 1100 ученици в колежа "Джейн Остин" в Норич ще трябва да подготвят уроците си, докато са в клас. Домашни няма да се дават нито за следващия ден, нито за уикенда. Учениците обаче ще стоят два часа повече в училището - до 17 ч, което лично на мен ми се струва повече от примеливо на фона на казаното дотук.

Решението на училището се случва паралелно с дебата във Великобритания за ползата от домашните. Не стига това, ами тази тема е надхвърлила пределите на вечно забуления в мъгла остров и сега се обсъжда дори във Франция. 
Миналата година френският президент Франсоа Оланд призова да бъде сложен край на домашните в началните училища, защото за родителите това е начин децата им да се изявят.

Британското министерство на образованието се отказа от практиката да има нормативи колко време трябва да отделят децата за домашна подготовка в зависимост от възрастта им и остави на директорите да решават това –перфектния начин да се отървеш от един проблем – прехвърляш го на друг! 

Много начални и основни училища вече намалиха домашните, за да не се притесняват децата и да имат време за спорт и за игра.

Мисля, че е крайно време проблемът да пусне жилаво коренче и у нас, но дали ще се случи подобно чудо по българските земи единствено бъдещето ще покаже.Коментари