Мобилен птичи рекет


Злоупотребата” с мобилни приложения, имитиращи песента на птиците, може да доведе до това пернатите да спрат да изпълняват обичайни за тях дейности, каквито са храненето на техните малки, смятат експертите.
Според Dorset Wildlife Trust посетителите на остров Brownsea Island, са използвали приложения, имитиращи звука на птицата, позната като „козодой”, карайки я по този начин да се покаже, за да я снимат.
Британската организация, грижеща се за птиците - The RSPB, казва, че вероятно птиците са били отклонявани от техните жизнени навици и предупреждават онези, които го правят, че това може да бъде унищожително за тях.
Крис Тейн, човекът който се грижи за опазването на Brownsea Island споделя, че използването на подобни приложения не отговаря на идеята за опазването на природата и може да бъде вредно за някои чувствителни видове.


Тони Уайтхед от RSPB, отговарящ за обществените дела на организацията казва, че честото пускане на записи на птичи песни от мобилните устройства или обажданията, целящи да окуражат птиците да се показжат с цел снимането им може да отклони птиците от естествените им територии или от други техни важни задължения, като храненето на малките птичета.
Това разбира се е много егоистично, и е проява на абсолютна липса на ужаважение, смята Уайтхед. Хората не трябва никога да използват записи за привличане на птиците по време на размножителния им период. 
Крис Тейн добавя, че мобилните приложения сами по себе си са много хубави, но използването им трябва да бъде контролирано.
„Сигурен съм, че посетителите ще бъде потресени, ако осъзнаят възможните нередности, които могат да нанесат на дивата природа”, споделя той.
Доктор Уилсън, който наблюдава едно такова приложение, споделя, че според водещата британска фирма за развитие на приложения, имитиращи птичи песни, техните технологични разработки имат за цел да помогнат за изучваването и разпознаването на песните на птиците. Той признава, че създателите на тези приложения осъзнават, че те биха могли да бъдат много вредни за представителите на птичия свят.


"Призоваваме за внимание – птичата песен е просто един прекрасен звук за човешкото ухо, но за самите птици значи нещо много повече, означава комуникация. Последиците от записа на песните им е ясна. Така, че от уважение към двете – птиците и наблюдателите на птици, просто намалете звука”, допълва той.  
Гнездящите птици са защитени със закон от 1981-ва, като всяко умишлено нарушение на този акт смущава птиците.
Brownsea Island, където сега има табели, указващи да не бъдат притеснявани перантите, посредством мобилните приложения, за които стана дума, е със специален статут на защитена зона, осигурявайки нормално местообитание за птицата „козодой”.
Отскоро доста места за живеене на птиците на територията на Великобритания са възстановени.
Дали това е обаче достатъчно, за да не скъсаме една от брънките на веригата; дали това е проява на истинско разбиране и разум от страна на негово „величество” човекът или просто поредната шепа прах в очите на малцината истински защитници на природата?

Предстои да разберем.


Коментари