Звезда защитава животниКонсерватизмът на британците е известен по цял свят, но когато се стига до крайности, това също може да отключи подобни ответни действия. Неотдавна британското правителство прие доста спорния план за изтребване на язовците, като целта е да бъде  забавено разпространението на болести по добитъка.
Това разбира се, не бе подминато от будни граджадни, които през изминалия уикенд организираха протест срещу това решение. Начело на недоволните срещу идеята за избиване на язовците застана легендарният китарист на Queen Брайън Мей. Групата протестиращи преминапрез централната част на Лондон, настоявайки правителството да се откаже от плана си, според който в следващата половин година около 5000 от нощните черно-бели животни трябва да бъдат застреляни.
Скадналния проект касае две области в югозападната част на Англия. Изтребването на животинките вече раздели на две селската част на Англия, изравяйки едни срещу други фермерите – решени да опазят добитъка си – и природозащитниците, които казват, че планът няма да сработи, но ще причини страдание на язовците.
Облечен в черно яке и черна риза с тънки бели ивици, рокаджията Мей поприказва с други протестиращи и позира за снимки с тях.
„Хиляди язовци ще бъдат убити по схема, която няма да направи по-лесен живота на земеделските производители,” каза Мей пред Би Би Си. „Ние не вярваме, че това ще проработи. Не вярваме, че е хуманно. А има по-добър вариант, който е ваксинацията.“ По-късно той внесе петиция срещу избиването на язовците в офиса на министър-председателя Дейвид Камерън.
Според правителството, избиването на язовците се основава на „научно проучване и подход“. Според изследване, цитирано от властите, избиването на 70 процента от язовците в даден район може да намали с 16% причинителят на туберколоза при говедата.
Протестиращите оспориха доказателството, цитирани от правителството, и го окачествиха като не-научно и жестоко решение. 
Язовците са невинни, настояваха протестиращите.Коментари