Велосипедна Москва


Москва даде старт на първата си услуга по споделяне на велосипеди за придвижване из града. Все още обаче са нужни много мерки за предотвратяване на инцидентите с велосипеди, традиционни за руската столица. След като Ню Йорк даде ход на CitiBike, руската столица последва този пример, пише greentech.

Споделянето на велосипеди традиционно е успешна инициатива в случаите, когато се отчита над 90% удовлетворение, както е например с Velib’ в Париж. Дали обаче случаят ще е такъв и Москва предстои да се види, защото карането на двуколесно превозно средство там може да бъде много опасно, независимо дали става дума за споделено колело или за собствено такова. Според някои, карането на велосипед в руската столица може да е по-рисковано от игра на руска рулетка.

Причината за това е свързана с няколко фактора.

Средствата за безопасност на велосипедистите са лоши. Велоалеи почти не съществуват в руската столица. Грубостта на хората в Москва и в частност на шофьорите също има огромно значение и е обезпокоителна, според Максим Ликсутов, заместник-кмет на Москва, който стартира новата услуга.

Ето защо кметът на града обяви, че ще развие 131 км на велоалеи. Решението му навярно е добро, защото над хиляда души се втурнаха да бъдат първите, регистрирали се за новата услуга още в деня на нейното пускане в действие.

В дългосрочен план въвеждането на велосипедния транспорт може да помогне за облекчаването на пословичните московски задръствания.Коментари