55 години Езикова гимназия Пловдив


Популярната пловдивска Английската гимназия стана на 55 години – достатъчен повод за множество прояви, свързани с тази наистина сериозна възраст. Две седмици ще продължат различните събития, посветени на рожденни яден на учебното заведение като началото е на 7 юни със среща на настоящи и бивши учители и спортни прояви. 

На 9-ти юни е финалът на футболната среща „Тийнейджъри” срещу „Динозаври” между сегашни и бивши възпитаници на гимназията.  Поантата на проявите е с дата 21 юни -  връчване на дипломите на юбилейния 55-ти випуск на учебното заведение. 

Най – мащабното събитие в тези празници е юбилейният концерт на 8 юни на Античния театър. Под мотото „Духът на времето” ще се съберат представители на 50 випуска на Английската гимназия, за да изпеят своя химн „Клетва” на група „Щурците”. Режисьор на концерта е известният режисьор Георги Торнев, също възпитаник на гимназията. Идеята е на сцената да се пресъздаде времето от 50-те, 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години и до ден днешен с типичната музика за всяко поколение. 

Началото на концерта е 19 часа, а два часа по – късно в 7-ма палата на панаира започва Балът на завършилите, където ще се изявят рок-бандите на училището през годините. Създадена през 1958 година Английската гимназия в Пловдив е втората в страната след тази в Ловеч и първата в Южна България. 

Бивши възпитаници са учредили Асоциация на завършилите Езикова гимназия „Пловдив” и са създали уникален за образователната ни система виртуален музей на своето училище, който може да бъде разгледан от сайта на гимназията – съобщи директорката Пенка Стайкова. Отделно на 8 юни в Балабановата къща ще отвори врати Училищен музей на Пловдивската английска гимназия, съдържащ над 150 експоната, свързани с 55-годишната история на престижното училище. 
Коментари