На лов за Балъци във ФейсаЧовекът, който поддържа сайт за оповестяване на нови измами свързани с имейл комуникацията и социалните мрежи Hoax-Slayer се казва Брет Кристенсен. Той отново алармира за поредната фалшификция, забелязана тези дни във Facebook, цитиран от kaldata.

Тя е насочена към притежателите на т.нар. Fan Page страници, а целта на измамата е повече от елементарна - кражбата на оторизираща информация.

Самото съобщение твърди, че идва от отдела по безопасност към социалната мрежа (Facebook Security) и че се въвежда нова функция, която засяга безопасността, която се нарича Fan Page Verification Program. След това собствениците на страници биват приканвани да  последват линк,  след което да попълнят оторизиращите си данни и си създадат 10-цифрен код за безопасност, който да впишат в определено поле. Ако не го направят, страницата им ще бъде заличена от Facebook до 30.05.2013г.

Чрез използването на техники за спечелване на доверието в съобщение изпратено до собственика на страницата се съобщава, че след кражбата на множество Fan Page страници напоследък, мрежата въвежда нова политика. Но тъй като страницата има много "Like"-ове и предлага висококачествено съдържание, то страницата няма да бъде изтрита. Собственикът е предупреден за възможното изтриване на страницата и му е посочен линк, който да последва и попълни данните си.

След като послушният собственик на въпросната страницата стори всичко, което му е препоръчано, имейл, разбира се не идва. И страницата в социалната мрежа вече не е негова! За сметка на това пък, измамниците използват току-що хакнатата страница, за да атакуват потребители на откраднатата страница като се възползват от факта, че жертвата вярва, че съобщението идва от познат източник.

Facebook – една повече от противопречива платформа, една изкриявена реалност, в която стотици милиони продължават ежедневно да бълват мисли, да споделят най-личните си преживявания, да „постват” снимки на семействата си,...разчитайки на  Чудо, за да не бъдат една от тези жертви.
Коментари