Бяла спретната къщурка

 
Струва ми се, че финландците са прочути с хубавата си водка и разбира се, с красивите си жени!  Да, обаче те имат и качествени архитекти.  Категоричното доказателство за това се нарича Apelle. Това е една чаровна вила насред гората, която се отоплява само с геотермална енергия и камини дори в най-лютата зима. Това невероятно творение е дело на  финландския архитект и скулптор Марко Казагранде. Вилата представлява продълговата постройка, чиято форма някои оприличават на лодка, и е сгушена сред гората. Разположена в красива долина в Каряа, Финландия, тази къща остава топла през най-суровите зими чрез използването на геотермална енергия.

Apelle е компактна и многофункционална, с едно голямо общо помещение, което служи почти за всичко – от хранене и спане до работа – нещо, което е традиция във финландската архитектура и се нарича „тупа“ или още „пирти“. Външните стени са добре изолирани и направени от дърво и дървесни материали.
Този прекрасен семеен дом се отоплява чрез геотермалната енергия, подкрепена от две цилиндрични камини в двата края. Изпълнена с естествена светлина в интериора и боядисана в бяло, имитирайки снежната зима навън, вилата има симпатични кръгли прозорци, с които заприличва на лодка. Построена е от неколцина местни морски дърводелци, които и до днес са убедени, че къщата е именно лодка.Коментари

Това е буквално една бяла спретната къщурка, където не само липите са бели, но и всичко около нея.Изглежда страхотна зимна приказка и по важното от вътре не е така тясно както си го представях.Има пространство е и уникална камина, без която просто няма как да се издържи на иначе зимната атмосфера.Радвам се че ни пишете и показвате тази снимка.През нощта изглежда много уютно и слънчево, като се запалят лампите и през тези кръгли прозорци, доста изобретателно, не бях виждала нещо подобно.