Как да направим камината по-ефективна
Понеже тези дни зимата се опитва да се върне у нас (а и не само) реших да ви запозная с един начин на отопление, набиращ все по-голяма скорост.

Въпреки, че през по-голямата част на миналия век употребата на камините като вариант за отопление бе изключително подценяван, то в последно време, те като че ли изживяват своеобразен разцвет. Камините стават все по по-популярни и актуални, когато става въпрос за отопление и уют в жилището.

При ефективното им използване дървата или пелетите могат да намалят значително зависимостта ви от невъзобновяеми енергийни източници, превръщайки ги в напълно приложима алтернатива на отоплението с газ или електричество.

Ето и няколко полезни съвета при използването на камините.Когато използвате камината си, преценете колко въздух да подадете в началото, така, че да направите голям, пламък. Това ще подобри процесът на изгаряне, и при всички положения е по-ефективно, отколкото тлеещият огън.  

Тухлите на камината също ще акумулират и съответно отдават повече топлина при силен огън.

Огънят има способността да регулира въздуха в комина, ако въздушният клапан се затваря плавно, без да предизвиква навлизането на дим в стаята. Частично затворения комин ще предотврати загубата на топлина през комина.

Някои камини имат клапан за регулиране на въздушния поток в долната си част, под местото за зареждане на камината,  и отделно това, което е на самия комин. Отварянето на долния клапан предпазва загубата на топлина през комина.

Ако вашата камина няма долен въздушен клапан, отварянето на прозорец в близост до нея, както и затварянето съответно на вратата на стаята, ще разсее топлината около комина, за да може тя да циркулира по-добре из цялата стая.

Отварянето на споменатия прозорец с цел максимална ефективност на въздушната циркулация, не трябва да е повече от 2,5см. След ползването на камината затворете главния въздушен клапан, ако не искате да топлия въздух да избяга през комина.

Преди всеки отоплителен сезон или най-малко веднъж в годината е добре коминът ви да бъде почистен основно. Институтът по поддръжка и опазване на комините на Америка, предлага лицензирани коминочистачи, които биха могли да направят най-добрата преценка на състоянието на комина ви, както да го почистят  за максимално ефективна работа. (за България няма да говорим...тук всеки втори човек е такъв институт!)

По време на отоплителния сезон е добре редовно да почиствате комина. Това става посредством метла за премахване на пепелта, събрала се на дъното на тавичката за пепел, както и чрез телена четка за натрупаните от вътрешната страна на кюнците сажди. Почистената камина работи много по-ефективно. Ако се доверите на Американската енергийна служба, дори 2,5 милиметра нагар върху кюнците може да понижи ефикасността на работа на вашата камина до цели 50 %. 

Каквото и да си говорим обаче, лятото е най-добрият начин за отопление, но докато го чакаме, нека си почистим комините.


Коментари

Камините,които ни представяте тук са уникални, много се радвам че попаднах на вашата статия, понеже след месец вече ще трябва да избираме камина и като цяло начин по който да се отопляваме на вилата. Камината направена от сняг е уникална, наистина зимна снимка и само като я гледаш се стопляш.Наистина трябва много да се внимава когато става дума за огънят, понеже той има способността да регулира въздуха в комина, ако въздушният клапан се затваря плавно и е добре на близо да има поне един пожарогасител ако се наложи да се спре незабавно пожар.
Всички ние знаем, че огънят има способността да регулира въздуха в комина, ако въздушният клапан се затваря плавно, без да предизвиква навлизането на дим в стаята и това е една от задължителните черти и екстри,които всяка една камина трябва да има иначе ще стане страшно....Статията ви е страхотна и се радвам че ни пиете.На скоро реших да направим една камина на вилата ми, и се оказа малко по сложна процедура от колкото си мислих.Тук ни показвате много красива, мен лично ме притеснява какво да сложим от пред, за да не пипнат директно евентуално огъня малките деца.
Отивайки на някоя вила или хижа винаги е приятно като влезеш вътре и видиш, че има камина и дори не все още запалена някак сгрява твоето сърце и тяло.Тук давате чудесни съвета за това как може да си направим малко по интересна камина и повярвайте ми ще го направим и ние.Особено щом и децата могат да се включат в това съм сигурна, че ще бъдат много ентусиазирани.Наистина трябва комина да се чисти редовно,понеже ние една година не го бяхме правили и после беше доста трудно.
камини каза…
Камината е доста важна част от дома, стига да я има,особено в къщите и през зимните и студени дни.Определено тя е центъра и мястото където се събира семейството.Статията ви е много интересна . Не бива да забравяме, че най-важното е, че някои камини могат успешно да се интегрират в единната система за централно отопление в комбинация с традиционните източници на топлина.Модерните камери за камини отговарят на всички необходими изисквания за едно капризно дори семейство и определено е по евтин вариант за отопление.